воскресенье, 5 ноября 2017 г.

У Дніпрі відбулася мережева зустріч «Компаса переселенця»



Фото дитячих малюнків екотабору «Країна мрій» («Зелені хутори» на Херсонщині)  

З 25 по 28 жовтня у Дніпрі та Павлограді представниці громадської мережі жінок-переселенок «Компас переселенця» зустрічалися із місцевими громадськими лідерками, вивчаючи місцевий досвід громадського активізму та відстоювання прав жінок-переселенок та їх дітей. Мікропроект мережевих обмінів лідерок-переселенок здійснювався за підтримки Програми національних обмінів, що фінансується Європейським Союзом та Національним фондом підтримки демократії (США) і є продовженням зустрічей жінок-лідерок від «Компаса переселенця» у Львові.


– Ми із хвилюванням готувалися до поїздки, – говорить Ганна Солод, співзасновниця громадської мережі жінок-переселенок «Компас переселенця». Якщо зустрічі у Львові відбувалися за участі та підтримці наших партнерів, то у Дніпрі ми вже самі забезпечували логістику нашого мікропректу у співпраці із ГО “Таврійський край”, що було для нас принципово важливо. Проте крок за кроком ми здобуваємо більше досвіду та знань в організації мережевих заходів у різних містах Півдня, Заходу та Сходу України, об’єднуючи активних жінок-переселенок та знаходячі нових партнерів у нашій спільній діяльності – захисту прав жінок-переселенок та їх малолітніх дітей, їх ефективної інтеграції у місцевих громадах у складних життєвих обставинах.

Звичайно за кілька днів неможливо охопити весь масив досвіду громадської діяльності неприбуткових організацій у Дніпрі. Тому заздалегідь була підготовлена програма зустрічей у провідних організаціях та громадських спільнотах Дніпра та Павлограда, що займаються проблематикою переселенців та реалізацією суспільно важливих місцевих проектів. Зокрема, відбулася зустріч у БФ «Допомога Дніпра» із координаторкою проектів Іриною Булишевою, котра розповіла про напрямки діяльності організації та стратегію вирішення проблем переселенців на Дніпровщині. «Для нас важливо, щоб кожен із переселенців усвідомив свою значущість та зміг активно брати участь у житті місцевої громади, бути частинкою великого процесу перетворень та реформ на місцевому рівні, а також активно відстоювати свої громадські права, – зазначає Ірина Булишева.
Представниці «Компаса переселенця» обговорили можливості системної співпраці із БФ «Допомога Дніпра», що має багатий і неоцінений досвід  надання різносторонньої допомоги тимчасово переміщеним особам, котрі постраждали від військового конфлікту на Сході України.
Під час реалізації мережевого проекту обмінів у Дніпрі жінки-лідерки із «Компаса переселенця» також обговорили із місцевими громадськими лідерками питання надання психологічної допомоги дятям-переселенцям у школах та дошкільних установах та вирішення соціальних та психологічних проблем одиноких та розведених жінок-переселенок.

А під час зустрічі у Павлограді, де розглядалася тема інформаційної безпеки жінок-переселенок, обговорення переросло у активну дискусію щодо дотримання безпеки проживання і правопорядку у модульних містечках. Зокрема, розглядалися випадки порушення правил проживання окремих громадян-переселенців та їх антисоціальної поведінки. У такій ситуації важливо, щоб місцева влада, на балансі якої знаходиться модульне містечко переселенців у Павлограді, гарантувала дотримання правопорядку та безпеки його мешканців.


– Шкода, що нам не вдалося побувати у БФ “Карітас-Донецьк” та ознайомитися із роботою Центр креативної допомоги, а також вивчити досвід надання психологічної допомоги дітям-переселенцям у цій організації, – говорить Олександр Лавринович, партнер і ідейний натхненник дитячого екотабору “Країна мрій” для діточок-переселенців. – Сподіваємося, що у майбутньому у нас буде така можливість, оскільки тільки спільними зусиллями, співпрацюючи один з одним, ми зможемо долати проблеми матерів-переселенок та допомагати дітям, котрі постраждали від війни на Сході України.

За результатами зустрічей у Павлограді та Дніпрі, у співпраці із БФ «Турбота», Ресурсним центром ПМГО “ОСББ – майбутнє Павлограда” та БФ «Допомога Дніпра», а також із місцевими медіа спільнотами журналістів та блогерів були напрацьовані спільні мережеві ініціативи – проведення мережевих зустрічей-тренінгів та спільних культурних акцій у підтримку діточок-переселенців дошкільного та молодшого шкільного віку. Спільні культурні ініціативи об’єднуватимуть Схід, Захід і Південь України.

Громадська мережа жінок-переселенок «Компас переселенця»



Комментариев нет:

Отправить комментарий